Presentació del llibre 'Pasionaria - La vida inesperada de Dolores Ibárruri', de Diego Díaz.


Foto

Presentació del llibre de Diego Díaz Pasionaria. La vida inesperada de Dolores Ibárruri, amb la participació de la historiadora Paola lo Cascio, Laura Pérez, regidora de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona, i del diputat d’En Comú Podem, Gerardo Pisarello.

Com una dona nascuda el 1895 al si d'una família minera, tradicionalista i catòlica de la Biscaia profunda va arribar a convertir-se en la Passionària, icona mundial del moviment obrer i de la resistència antifeixista? Aquest error en el sistema, aquest gir inesperat en la biografia d'una noia religiosa de Gallarta, a qui la seva mare va pronosticar una vida de "parir, filar i plorar", i el somni de ser mestra, que es va veure truncat pel masclisme familiar, és el fil conductor d'aquest assaig de l'historiador i periodista Diego Díaz.

Amb les llums i les ombres, la figura de Dolores Ibárruri resulta apassionant, testimoni i protagonista d'algunes de les principals fites del segle xx. Ibárruri va passar de fregar la seu de l'agrupació socialista de Somorrostro a ser la secretària general d'un dels principals partits comunistes d'Europa occidental, l'única dona membre del buró de la Komintern, i una dirigent política que despatxava amb Indalecio Prieto, Azaña, Negrín, Togliatti, Stalin, Mao, Khrusxov, Tito o Fidel Castro. La pionera d'un cert feminisme socialista als anys trenta, la mare de la pàtria durant la Guerra Civil que va anteposar la revolució a la maternitat, la dona tradicional que es va arriscar a deixar el marit i viure una història d'amor amb un camarada 14 anys més jove que ella, la dirigent estalinista que va purgar sense titubejar els seus camarades caiguts en desgràcia, l'admiradora de l'URSS que, no obstant això, va condemnar la invasió de Praga pel Pacte de Varsòvia o la bolxevic de primera hora que es va convertir en l'àvia de la Transició espanyola. Hi ha moltes vides possibles a la vida inesperada de Dolores Ibárruri.

Podeu veure el vídeo en el següent enllaç31/01/2022